Jan 2022 | News from Bulgaria |

Най-новият доклад на Experian за бизнеса и потребителите в региона на Европа, Близкия изток и Африка 2021 в сферата на финансовите услуги и телекомуникациите ясно показва, че 62% от бизнесите смятат, че са им необходими повече данни, за нуждите на анализа им. 65% от тях използват различни видове набори от данни за подобряване точността на техните анализи, например използване на нетрадиционни източници на данни като отворено банкиране. 67% от бизнесите определят за приоритетни инвестициите в дигитализацията на основните им бизнес процеси. Проучването, поръчано от Experian и проведено от Forrester Consulting през август 2021 г., обхваща над 598 лица, заемащи висши управленски позиции в компании в сферата на финансовите услуги и телекомуникационни компании в региона на EMEA.

Докладът потвърди и изводите, направени по време на Experian Innovation Week, която се проведе в края на 2021 г. В рамките на събитието Experian покани и събра за първи път в обща дискусионна платформа най-иновативните компании на Балканите и Централна и Източна Европа: Пощенска банка, buddybank на Unicredit Group, Credefi, Kontomatik.

Потребителите като цяло се доверяват на банките и данните им, но техните нужди и очаквания се промениха в резултат на пандемията и това ускори процеса на дигитална трансформация.

Кризата рефлектира върху данните, с които работим и тъй като те са най-ценният актив за управление на риска – всички ние зависим от данни, от тяхното естество, структура и съхранение. Работата със стабилни данни не е голямо предизвикателство, но иновациите са това, което ни помага да се справим с нестабилни, недобре структурирани, липсващи или неточни данни. Предизвикателства са налице не само в резултат на кризата, но и в резултат на разширяването на банковите продукти и системи по време на банковия процес. Ето защо ние сме готови да разширим източниците на данни, да подобрим качеството им и да се възползваме максимално от тях, като използваме повече иновации”, каза Цвета Николова, началник отдел „Методология на кредитния риск и контрол на капиталовата адекватност” в Пощенска банка.

Докладът показва също, че 62% от компаниите са регистрирали увеличение или значително увеличение на кредитни заявления от нови клиенти през последните 12 месеца. Компании, които все още страдат от забавяния в този процес поради недостатъчно дигитализирани решения или поради проверки на клиенти, които сами по себе си забавят процеса, ще бъдат засегнати и ще загубят бизнес позиции. Организациите сега се опитват да направят дигиталното пътешествие на клиентите възможно най-плавно, лесно и прозрачно.

Изследването показва, че инвестициите в дигитализацията на основните бизнес процеси е приоритет за 67% от бизнеса в региона на EMEA. „Системата за ранно предупреждение ни позволи да защитим портфолиото си от грешки и да поддържаме добри взаимоотношения с клиенти, дори по време на процеса на събиране на дългове“ – потвърди Наталия Кесерова, началник отдел „Управление на проблемни активи – Банкиране на дребно“ на Пощенска банка.

През последните две години пандемията затрудни разбирането на истинската картина за финансовото състояние на потребителите и едноличните търговци, но от друга страна ускори дигиталната трансформация и предложи нови начини за използване на финансови услуги. Бързото масово разпространение на онлайн пазаруването и цялостното дигитално взаимодействие проправи път към нова тенденция в банковите услуги, а именно пълноценно мобилно банкиране.

Мобилното банкиране вече завзема сериозен пазарен дял от полето на традиционните банки, споделиха  ключови мениджъри от сферата на финтех индустрията и мобилните банки по време на Experian Innovation Week.

UniCredit Group например пусна на пазара buddybank – една чисто мобилна банка, достъпна единствено чрез смартфон и налична за iOS, Android и наскоро за платформи на Huawei. Според Масимо Бонданца, ръководител маркетинг и продукти в buddybank, мобилното банкиране „позволява малки формати, поради използването му единствено чрез смартфони, вместо чрез настолни компютри. Налагаше се също да премахнем всички излишни действия извън смартфона. Така всичко започва и свършва в мобилния телефон”. Buddybank използва решения на Experian и това позволи бърз процес на внедряване без да са необходими клонове, пълна липса на използване на хартия, а обслужването на клиентите се осъществява чрез чат. Buddybank е достъпна в момента само за италиански клиенти.

Мобилното банкиране е полезно за бизнеса и особено за малките и средните предприятия, тъй като позволява уреждане на заеми в рамките на 48 часа.

Използването на алгоритми издигна мобилното банкиране до безпрецедентно ниво. Иво Григоров, изпълнителен директор на Credefi, посочва че броят на алтернативните онлайн транзакции, извън традиционното банкиране, в световен мащаб са над 300 милиарда за миналата година, с прогноза за удвояване на този брой до 2026 г. „Нашата цел е да свържем традиционния финансов сектор с блокчейн и по този начин да предоставим една доста уникална услуга. Вярваме, че тази връзка е бъдещето на финансите. Ние предлагаме на нашите клиенти много лесен достъп до финансиране чрез използване на блокчейн технология. Предлагаме услуги, които имат много ниски транзакционни такси в сравнение с традиционните финанси. Двете основни предимства са ефективността на разходите и времето, както и много лесното и удобно за клиентите изживяване. Целият процес от кандидатстването за заем до изплащането на средствата се извършва на платформата и е изцяло дигитализиран.“, каза той.

Отвореното банкиране ще промени финансовите институции по целия свят, включително и в Централна и Източна Европа. То дава възможност за по-добра оценка на рисковете, но също така и за индивидуални продуктови предложения спрямо начина на живот на клиентите. Иновативните елементи са ефективност и прозрачност, които могат да улеснят преживяването на клиентите. То също осигурява свързаността и  непрекъснатостта на бизнес процесите, тъй като стабилността се превръща в ключов фактор за безпроблемното потребителско изживяване.

Михал Лукасик, изпълнителен директор на Kontomatik, твърди, че „дори, ако нивото на развитие в региона на EMEA варира от страна до страна, в близкото бъдеще можем да очакваме отворените банкови решения да станат повече и все по-разпространени. Предизвикателството от техническа гледна точка се изразява в стабилността и качеството на данните. В региона на EMEA всъщност има много различни технически стандарти. От решаващо значение е да имаме добър процес на категоризиране, който може да хармонизира данните от различни източници и да ги направи значими.”

Discover more about the outcomes from the latest <strong>Experian Innovation Week</strong>

Discover more about the outcomes from the latest Experian Innovation Week

Reade More

За Experian

Experian e глобален лидер в предоставянето на информация и аналитични решения. Във важните моменти в живота – закупуване на дом или кола, изпращане на дете да учи в университет, разрастване на бизнеса – ние даваме сигурност и възможност на потребителите и нашите клиенти с увереност да управляват своите данни. Помагаме на хората да имат финансов контрол и достъп до финансови услуги, бизнеса да взема по-интелигентни решения и да се развива, кредитните институции да отпускат заеми по-отговорно и организациите да предотвратяват измами.

В Experian работят 17,800 служители в 45 държави и всеки ден инвестираме в нови технологии, талантливи хора и иновации, за да помогнем на нашите клиенти да се възползват максимално от всяка възможност. Experian plc е регистрирана на Лондонската стокова борса (EXPN) и е част от индекса FTSE 100.

Офисът в България е основан през 2004 г. Тук работят над 1000 човека.

Повече информация ще намерите на: www.experian.bg или Facebook: Experian Bulgaria.