Vi lancerer nu den anden udgave af vores Market Impact Update rapport med fokus på kreditmarkedet i Danmark og danskernes forbrugstendenser som følge af Covid-19.

Vi giver et samlet makroøkonomisk syn på de nordiske lande før og efter Covid-19-krisen og undersøger de nordiske landes låneporteføljestrukturer, især med fokus på at vurdere banksektorens sårbarhed overfor de stressede forhold.

Udover forbruger- og finansmarkederne undersøger vi erhvervslivet og visse sektorer, der er blevet påvirket af Covid-19-situationen.

Pandemiens økonomiske virkning er begyndt at kunne observeres på både makro- og mikroniveau. Vi begyndte at se tendenser, der er indikative for nye mønstre i kreditbranchen og kunne være tidlige indikatorer for, hvad der kommer i løbet af de næste par måneder. Data viser, at visse sektorer har en opsvingstendens. På den anden side har nogle en lang vej foran sig, indtil der findes en vaccine, og pandemien er forbi. Det er svært at være optimistisk i 2020 og endda i 2021.

Siden genåbningen er den økonomiske aktivitet steget i store dele af den danske økonomi. Lockdown medførte imidlertid store økonomiske tab, og det danske BNP forventes samlet set at falde med 3,6 procent i år. Økonomien er nu i en moderat recession. Fra oktober er nogle indenlandske industrier som restauranter, caféer, barer, underholdning, kiosker og detailhandler med alkohol stadig underlagt begrænsninger i en periode. Genopretning vil være mere gradvis for disse industrier i fremtiden. De forskellige hjælpepakker er nyttige i den nuværende situation. Vi bør dog ikke glemme, at betalingsvanskeligheder og konkurser sandsynligvis vil forekomme for de mest sårbare virksomheder, når den offentlige støtte forsvinder. Alle disse ugunstige forhold vil påvirke dansk finanssektor og bankvirksomhed.