Aug. 2023 | Analyser | RKI

De høje renter og inflation har ulmet under danskernes privatøkonomi i flere kvartaler, og nu får flere problemer med at betale deres regninger til tiden. 173.000 danskere er nu registreret i RKI-registret over dårlige betalere, og det er det højeste antal siden juli 2021

Inflationen, der for alvor gjorde sit indtog i danskernes hverdag i begyndelsen af 2022, har sammen med markant højere renter øget udgifterne mærkbart for helt almindelige danskere. Heldigvis har rigtig mange haft noget at stå imod med efter mange år med lave renter og store opsparinger.

Men måske er kassen ved at være tom hos flere danskere.

Kigger man på helt nye tal fra RKI-registret over dårligere betalere, er der kommet flere til i første halvår af 2023. Helt konkret 173.007 danskere over 18 år var i juni 2023 registreret, mens antallet ved årets begyndelse var knap 171.000 personer – en stigning på 1,2 procent.

 • Mange danskere har en bundsolid privatøkonomi, men især de i forvejen udsattes grundlag begynder at vakle. Det er et udtryk for, at der sker noget med vores privatøkonomi, som vi ikke har oplevet i mange år, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret.

Flere danskere i problemer

For Experian-direktøren er det forventningen, at der kommer flere registrerede i RKI:

 • Vi har haft økonomisk medvind på grund af en lempelig pengepolitik de seneste mange år, men i 2022 har vi mærket på vores privatøkonomi, at der nu kommer en regning for at tøjle inflationen. Renterne er kravlet op, og forbrugerpriserne er steget markant, og det rammer hårdt hos dem, der har sværest ved at betale regningerne.
 • Hvis vi ser arbejdsmarkedet vende på grund af en mærkbar recession, bliver det vanskeligere for flere at betale. Det er dog vigtigt samtidig at have fokus på, at mange danskeres privatøkonomi er solid, mener Bo Rasmussen.

Siden 2014 er der stødt og roligt blevet færre danskere i registret, men den udvikling ændrede sig halvvejs i 2022, og nu bekræfter de nye tal tendensen.

Færre sager og mindre beløb

Ud over at registrere den enkelte skyldner i RKI, holder Experian også øje med, hvor mange sager og hvor stort et skyldigt beløb, den enkelte har. Og netop de to parametre har delvist udviklet sig positivt i første halvdel af 2023.

I gennemsnit har en person 2,60 sager til et gennemsnitligt beløb på 20.272 kroner pr. sag. Det vil sige, at den gennemsnitlige skyldner har ubetalte regninger for lidt over 52.700 kroner.

 • Når antallet af RKI-registrerede stiger, er det trods alt positivt for den enkelte dansker, at sagerne er blevet færre og gennemsnitsbeløbene mindre over de seneste mange år, og den trend fortsætter. Samlet skylder de registrerede i RKI lidt over 9,1 milliarder kroner, og det er faktisk rekordlavt, forklarer Bo Rasmussen.

Direktøren påpeger, at et mindre gennemsnitsbeløb pr. person sammenholdt med antallet af sager pr. person, dog også kan være udtryk for, at der er flere, der har sværere ved at betale mindre regninger.

Fokus på långivning og digitale betalingsmuligheder

For Experian-direktøren er der ingen tvivl om, at ansvarlig långivning, der kom yderligere i fokus efter finanskrisen, har været en vigtig faktor bag faldet i RKI-registreringer de seneste år. Men med en større usikkerhed i den nærmeste fremtid pointerer han, at det er nødvendigt med samme eller måske ligefrem øget fokus på kreditvurdering.

Experian har udviklet værktøjet KreditStatus til långivere, der giver rådgiveren et samlet økonomisk overblik over låntager, så der ikke så let bliver ydet kredit til én, som ikke kan betale tilbage.

Samtidig mener direktøren også, at digitalisering de seneste år har luget godt ud i de små og ”glemte” regninger, der kunne ende i RKI.

 • Korrespondancen mellem låntager og långiver er i dag mere effektiv på grund af digitalisering, og sammen med tilgængelige betalingsmetoder er det med til at minimere mængden af RKI-registreringer, der skyldes uvidenhed eller mangel på økonomisk overblik, siger Bo Rasmussen.

Ny RKI-opgørelse i nøgletal (ultimo juni 2023):

 • 173.007 danskere er registreret i RKI ved udgangen af juni 2023 – det er en stigning sammenlignet med juni 2022, hvor 171.746 personer var registreret.
 • Den samlede misligholdte gæld lyder på cirka 9,1 milliarder kr. – det er bundrekord og et fald på knap 400 millioner kroner siden juni 2022. Til sammenligning var den misligholdte gæld i januar 2014 på 16,9 mia. kr.
 • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 52.700 kr.
 • I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,60 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på 20.272 kroner.
 • Region Sjælland er fortsat den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,40 procent af personer over 18 år i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI. Her er det kun 2,92 procent af befolkningen, der er i RKI.

Fakta om RKI

 • RKI-registret er en løsning, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger.
 • Ender du i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på dine muligheder for at optage lån og købe på kredit.
 • Du kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig.
 • Når en registrering bliver slettet, fjernes den helt fra registret – også historikken.
Læs hele RKI analysen her

Læs hele RKI analysen her

Download