Jan. 2024 | Analyser | RKI

2023 var et hårdt år for mange danskeres privatøkonomi, og flere har i løbet af året oplevet problemer med at betale regninger. I alt 173.093 danskere er nu registreret i RKI-registret, og det er det højeste antal de seneste tre år. Selvom tallene er højere, forventer Experian, der står bag registret, ikke en eksplosion af nye RKI-registreringer i de kommende måneder på grund af høj beskæftigelse og forventede lavere renter.

Flere danskere står med en udfordret økonomi. Det er den korte konklusion på helt nye tal fra RKI-registret over dårlige betalere.

Ved slutningen af 2023 er 173.093 danskere registreret som dårlige betalere i RKI, og dermed fortsætter den negative trend, der har været de seneste par år. I alt er der kommet 1,3 procent flere i registret sammenlignet med starten i 2023.

– De nye tal viser, at danskerne fortsat er påvirket af den nye økonomiske hverdag, vi har oplevet i 2022 og 2023. Højere renter og leveomkostninger har udhulet manges købekraft, og for nogen bliver det så alvorligt, at regninger ikke kan betales, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret.

– Mange danskere har heldigvis en bundsolid privatøkonomi, men især de i forvejen udsattes grundlag begynder at vakle. Det er et udtryk for, at der sker noget med vores privatøkonomi, som vi ikke har oplevet i mange år, og vi forventer, at der fortsat kommer flere i RKI-registret i de kommende kvartaler. Selvom konjunkturerne skulle vende i positiv retning i løbet af året, regner vi fortsat med at se flere registrerede, fordi de økonomiske problemer for den almindelige dansker først viser sig senere i nedgangstider, fortsætter han.

Antallet af RKI-registrerede steg for eksempel i flere år efter finanskrisen.

Blød landing aflyser stor nedtur

Ifølge Experian-direktøren er der dog også lysglimt i horisonten, og Bo Rasmussen forventer, at vi i de kommende kvartaler vil opleve en blød landing, hvor økonomien samlet set klarer sig med en mild afmatning. Han forventer derfor ikke, at antallet af RKI-registrerede kommer til at eksplodere.

– Vi kan ikke aflyse krisesnakken, men den høje beskæftigelse og et forventeligt lavere renteniveau i løbet af året virker til at holde økonomien i gang. Samtidig har danskere i arbejde fået store lønstigninger, der er med til at understøtte husholdningerne.

– Prognosen er, at beskæftigelsen vil falde i år, men hvis arbejdsløshedskurven stiger markant mere end forudsigelsen, kan det blive et problem for flere at betale regningerne. De økonomiske reserver har været store ovenpå corona-perioden, men på et tidspunkt er de brugt op. Og hvis det falder sammen med nedgang i indtægten, kan det blive et problem, pointerer Bo Rasmussen.

Flere i RKI i 2023: Sådan klarer din kommune sig

Læs mere

Skylder mindre – men det er et problem

Ud over at registrere den enkelte skyldner i RKI, holder Experian også øje med, hvor mange sager og hvor stort et skyldigt beløb, den enkelte har.

I gennemsnit har en person nu 2,68 sager til et gennemsnitligt beløb på 18.199 kroner pr. sag. Det vil sige, at den gennemsnitlige skyldner har ubetalte regninger for lidt over 48.700 kroner.

– Samlet set er den skyldige gæld i RKI faldet, og de registrerede skylder generelt et mindre beløb. Umiddelbart kan det fortolkes positivt, men vi ser det som et svaghedstegn. Når det skyldige gennemsnitsbeløb er faldet så markant, er det et udtryk for, at flere skylder forholdsvis små beløb til sine kreditorer. Det viser desværre, at flere ikke kan betale bare små regninger, og det er vi opmærksomme på lige nu, forklarer Bo Rasmussen.

Ansvarlig långivning får ny betydning

For långiverne kom der efter finanskrisen fokus på ansvarlig långivning. Reguleringer blev indført i stor stil og har været en vigtig faktor bag faldet i RKI-registreringer siden 2014. Med en større usikkerhed i den nærmeste fremtid pointerer Bo Rasmussen, at det er nødvendigt med fokus på kreditvurdering.

Experian har for eksempel videreudviklet på værktøjet KreditStatus til långivere, der giver rådgiveren et samlet økonomisk overblik over låntager, så der ikke så let bliver ydet kredit til én, som ikke kan betale tilbage.

I dag er både låntager og -giver hjulpet godt af digitale muligheder, og Bo Rasmussen mener, at det har resulteret i færre dårlige betalere.

– Korrespondancen mellem långiver og kunden er i dag mere effektiv på grund af digitalisering, og derfor er der færre, der har ubetalte regninger, som de ikke kender til. Sammen med lettilgængelige betalingsmetoder er det samlet med til at minimere mængden af RKI-registreringer, siger Bo Rasmussen.

Dyk ned i detaljerne, og læs hele RKI analysen her

Ny RKI-opgørelse i nøgletal (ultimo 2023):

  • 173.093 danskere er registreret i RKI ved udgangen af 2023 – det er en stigning sammenlignet med udgangen af 2022, hvor 170.912 personer var registreret.
  • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 48.700 kr.
  • I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,68 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på 18.199 kroner.
  • Region Sjælland er fortsat den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,31 procent af personer over 18 år i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI. Her er det kun 2,90 procent af befolkningen, der er i RKI.

Fakta om RKI

  • RKI-registret er en løsning, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke betaler deres regninger.
  • Ender du i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på dine muligheder for at optage lån og købe på kredit.
  • Du kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan de begge registrere dig.
  • Når en registrering bliver slettet, fjernes den helt fra registret – også historikken.