Oct 2024 | Nyheter |

Ferske tall fortsetter den nedadgående trenden de siste 12 månedene når det kommer til Nordmenn med utestående betalingsanmerkninger. Både antallet skyldnere og beløpene per skyldner har ikke vært så lave siden før pandemien.

Julie Berg, analytiker i Experian Norge, synes dette er en veldig fin trend å se.

– Vi har vært spente på om svak krone og nordmenns svekkede kjøpekraft har gjort at ferien ble for dyr for mange i år, fortsetter hun. Nå bør det nevnes at tallene vi operer med er reaktive, ofte kan det gå opp til 3 måneder før en inkassosak blir opprettet, så vi følger fortsatt med, men enn så lenge er disse tallene gledelige, sier Julie Berg.

Pilene peker én vei

Tallene viser tydelig at det er færre og færre nordmenn med betalingsanmerkninger, denne nedadgående trenden ar vedvart en stund og spesielt det siste året har pilen kun pekt en vei. Beløpet per skyldner har også gått ned, men er fremdeles høyest i Finnmark og lavest i Oslo, som det har vært de siste 12 månedene.

– Det er ikke første gang vi ser nedadgående tendenser som dette, men tidligere når vi har gjort lignende observasjoner har vi dessverre samtidig sett at selv om antall skyldnere har gått ned så har beløpene for de som fortsatt sliter økt, sier Julie Berg. Nå ser vi at også beløpene er på vei ned, på tvers av både geografi og aldersgrupper.

Stabile regionale trender

Ved utgangen av august måned er det totalt 225 377 nordmenn som har utestående betalingsanmerkninger, dette er en svak nedgang fra i fjor, på tvers av fylker.

– Trøndelag er det fylket som ved utgangen av august måned i år hadde størst nedgang i antallet innbyggere med betalingsanmerkninger, med 3 prosent færre skyldnere enn på samme tidspunkt i fjor, tett etterfulgt av Agder som hadde en nedgang på 2,6 prosent, utdyper Julie Berg.

Flest skyldnere midt i livet

Det er en nedgang på tvers av aldersgruppene når det kommer til antallet personer med betalingsanmerkninger og alder. Eneste unntaket er i aldersgruppene 35-39 og 40-44 hvor tallene viser en minimal økning. Det er i aldersgruppen 40-44 år at andelen skyldnere er høyest, med 7 prosent.

– Medianbeløpene blant alle skyldnere har falt med 5,3 prosent i løpet av det siste året. Går man litt dypere inn i tallene ser man likevel at de yngste aldersgruppene har hatt en svak økning når august måles mot august i 2023, sier Julie Berg. Størst økning er det i aldersgruppen 18-24 år, som nå i medianbeløp skylder 2 prosent mer enn de gjorde på samme tidspunkt i fjor.

Tiden fremover

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har antydet at styringsrenten vil bli holdt på samme nivå som nå ut 2024, med mulige rentekutt først i 2025.

– Dette tatt i betraktning, kan det være at flere vil kjenne på økonomisk usikkerhet frem mot årsskiftet, men dette ser vi heldigvis ikke i tallene enda, sier Julie Berg avslutningsvis. Vi håper at den nedadgående trenden fortsetter og viser at nordmenn har tatt grep for å sikre egen økonomi.