Okt. 2023 | Nyheder |

Danske banker med fingeren på pulsen kan slå to fluer med ét smæk ved at indføre et nationalt gældsregister. Bliv klogere på, hvordan et nationalt gældsregister kan øge bankernes konkurrencedygtighed.

De seneste år er bankernes udgifter til compliance skudt i vejret. Samtidig forlanger kunderne i højere grad, at alt fra kassekredit til huskøb skal kunne oprettes digitalt og med minimal friktion.

De seneste offentlige skandaler i bankbranchen viser, at det kan være en udfordring for banker at navigere i de mange digitale muligheder. Mange banker har en it-struktur, som ikke indeholder tilstrækkelig information om kundernes gældssituation, hvilket skaber et stort behov for manuel arbejdskraft hvad angår kreditværdighedsvurderinger.

Men der er en løsning, som vil kunne afhjælpe mange af bankernes udfordringer: Et nationalt gældsregister.

Et gældsregister på nationalt plan er efterhånden blevet et almindeligt fænomen i Nordeuropa. Eksempelvis indførte Norge allerede i 2019 et register, hvor banker let kunne trække enhver lånsøgers samlede eksisterende forbrugslån, når der skal indgås en forsvarlig kreditvurdering. Sverige har også allerede et lignede register, og regeringen i Finland er i gang med at udfærdige lovgivning på området. Men hvad med Danmark?

Med et nationalt gældsregister vil banker få hurtig adgang til opdaterede og præcise oplysninger om alle etablerede og aktive låneforhold, hvilket vil gøre det lettere og hurtigere for kunderne at opnå kreditgodkendelse, idet løneansøgeren ikke behøver at oplyse om de præcise gældsforhold. Det øger ikke blot kundetilfredsheden, men gør også bankerne mere attraktive for potentielle kunder.

Her er tre fordele ved et nationalt gældsregister:

1. Effektiviseringer i compliance-afdelingen

Ved at være medlem af et nationalt gældsregister kan banker undgå unødvendig administration i deres egne systemer. I stedet kan de benytte sig af en sikker og pålidelig database, der opdateres dagligt og giver adgang til de seneste oplysninger om en kundes gældssituation og finansielle gældseksponering. Dette giver bankerne en mere effektiv og strømlinet compliance-proces, da de kan stole på nøjagtige og konstant opdaterede oplysninger uden at skulle udføre omfattende undersøgelser og dokumentation. Det skaber oplagte muligheder for at skære et compliance-lag væk og bruge ressourcerne på andre projekter.

2. Reduceret risiko

Et nationalt gældsregister giver bankerne en mulighed for at reducere risikoen og forbedre deres beslutningsgrundlag. Ved at have adgang til omfattende information om en kundes samlede gældssituation kan banker bedre vurdere risikoen ved at yde kredit og træffe mere informerede beslutninger. Et nationalt gældsregister vil også fjerne andelen af risikofyldte betalere og minimere antallet af dem, der løber ind i en negativ gældsspiral og i sidste ende havner i RKI, fordi bankerne har mulighed for at leve op til kravet om ansvarlig långivning.

3. Bedre opfattelse blandt kunderne

Danskerne viser en stigende interesse i at udforske deres økonomiske muligheder digitalt og træffe økonomiske beslutninger i deres eget tempo. Dette skaber nye muligheder for bankerne, da de kan øge deres markedsandel og optimere drift og kundetilfredsheden ved at tilbyde skarpe digitale løsninger. Et nationalt gældsregister vil være en fordel for opfattelsen af banken blandt kunderne. Ved at have en centraliseret database, der indeholder alle relevante oplysninger om deres gældssituation, vil kunderne opleve en mere problemfri og effektiv låneansøgningsproces. Eksempelvis vil det blive meget hurtigere for kunden at optage et nyt lån, fordi alle de nødvendige informationer hentes automatisk via gældsregistret. Nemmere for banken, og langt nemmere for kunderne, der slipper for at skulle finde gamle dokumenter frem.

Interesseret i at høre mere?

Experian er en verdens førende leverandør af data- og analysetjenester. I Danmark driver Experian blandt andet RKI-registret over dårlige betalere og KreditStatus – en webbaseret løsning, som viser information om en låntagers eksisterende kreditter og giver både låntager og kreditgiver et overblik over låntagerens gældssituation. Kontakt os, for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe din virksomhed.